پزشک فرانسوی مدعی کشف داروی کرونا تهدید شد | دیدیه رائولت، پزشک و دانشمند سرشناس فرانسوی به دلیل دریافت تماسهای تهدیدآمیز پس از اعلام کشف داروی کرونا به پلیس شکایت کرد.
پروفسور رائولت که استاد بیماریهای عفونی و مدیر انستیتوی مدیترانهای بیماریهای عفونی شهر مارسی فرانسه است، روز پنجشنبه اعلام کرد این پیامها و تماسهای تهدیدآمیز را از چند روز پیش دریافت میکرده است. پلیس مارسی اعلام کرد در نخستین بررسیهای خود به سرنخهایی رسیده و از جمله متوجه شده که تقریبا تمامی تماسهای ناشناس با آقای رائولت از شمارهای در بیمارستان شهر نانت بوده است. محتوای دقیق تهدیدها و انگیزه فرستندگان آن معلوم نیست، اما رسانههای فرانسه نوشتهاند برخی پزشکان به این پژوهشگر دانشگاه مارسی حسادت میکنند.
رائولت، قهرمان یا فرصتطلب؟
پس از آن که پروفسور دیدیه رائولت از نتیجه مثبت داروی پیشنهادی خود بر روی چند بیمار کرونایی خبر داد، واکنشهای بسیار زیادی به این خبر در جامعه فرانسه شکل گرفت. بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی از او به عنوان «قهرمان» ملی و حتی ناجی مردم جهان در برابر کرونا نام بردند. اما بسیاری دیگر نیز که بیشترشان را پزشکان و همکاران خود آقای رائولت تشکیل میدهند، با زیر سؤال بردن این ادعا از نظر علمی، او را فردی «فرصتطلب» معرفی کردند.
از سوی دیگر کریستیان استروزی، سیاستمدار معروف فرانسوی و شهردار نیس که چندی پیش به کرونا مبتلا شده بود، در توییتر خود اعلام کرد که با استفاده از داروی پیشنهادی تیم تحقیقاتی پروفسور رائولت بهبود یافته است. به این ترتیب طرفداری یا مخالفت با پروفسور رائولت تا یک روز پیش در جامعه فرانسه شکاف به وجود آورد.
رائولت چه میگوید؟
پروفسور دیدیه رائولت که از سال ۲۰۱۰ تا کنون پیشینه و تجربه علمی درخشانی به ویژه در زمینه کشف دارو برای بیماریهای عفونی دارد، روز ۲۵ فوریه گذشته اعلام کرد نوعی دارو به نام هیدروکسیکلروکین که از سالها پیش تا کنون برای درمان مالاریا از آن استفاده میشده «احتمالا» با ترکیب با آزیترومایسین و دو ماده دیگر میتواند بیماری کووید ۱۹ را درمان کند.
مؤثر بودن داروی مالاریا در درمان کرونا ابتدا در چین تأیید شد و پزشکان چینی گفتند که این دارو بر چند بیمار کرونایی در ووهان تأثیر مثبت داشته است.
منتقدان این دانشمند فرانسوی میگویند کلروکین هنوز به حد کافی بر روی افراد آزمایش نشده و فاقد پروتکلهای علمی است. به گفته آنها این دارو ممکن است در دراز مدت عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد و بالا و پایین بودن دوز مصرف آن میتواند به مثابه ماده سمی در بدن عمل کند.
آغاز آزمایش در اروپا
با این حال پروفسور رائولت با اصرار بر پیشنهاد خود درخواست کرد تا سرمایهگذار و پروتکل برای این آزمایش این دارو در اختیار او قرار بگیرد.
شرکت فرانسوی سانوفی که چهارمین شرکت داروسازی جهان است، هفته گذشته آغاز آزمایش داروی کلروکین روی بیماران کرونایی با رعایت پروتکلها را اعلام کرد. کار آزمایش انسانی داروی پیشنهادی رائولت با چراغ سبز کمیسیون اروپا در قالب طرح تحقیقاتی موسوم به «دیسکاوری» روی ۸۰۰ داوطلب فرانسوی تا کنون آغاز شده و قرار است روی هزاران داوطلب از چند کشور اروپایی دیگر نیز انجام شود.
ادعای ترامپ پس از اعلام کشف احتمالی دارو در فرانسه
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز در روز ۱۹ مارس (۲۹ اسفند ۱۳۹۸) یعنی چند روز پس از اعلام پروفسور رائولت در فرانسه گفت که هیدروکسیکلروکین در درمان کرونا مؤثر است. با این حال، بر خلاف تمام احتیاطی که پزشکان و خود پروفسور رائولت در معرفی این دارو به خرج میدهند، ترامپ گفت که این دارو هیچ عوارضی ندارد.
تجویز کلروکین در فرانسه قانونی شد
روز پنجشنبه ۲۶ مارس (۷ فروردین) ادوارد فیلیپ، نخست وزیر و اولیویه وران، وزیر بهداشت فرانسه اعلام کردند که داروی پیشنهادی تیم تحقیقاتی پروفسور دیدیه رائولت برای افراد مبتلا به کووید ۱۹ قابل تجویز است.
با این حال در بخشنامه وزارت بهداشت فرانسه که روز گذشته در همین زمینه منتشر شد آمده است که این دارو تنها با صلاحدید پزشک و در شرایط خاص میتواند تجویز شود.
دیدیه رائولت در توییتر خود از وزیر بهداشت فرانسه به دلیل صدور مجوز برای تجویز داروی پیشنهادی خود تشکر کرد.