حقوق مستاجر در شرایطی که خانه فروخته شود چیست؟
سوالی برای اکثر افراد این است که اگر خانه ای با مستاجر فروخته شود چه اتفاقی می افتد. حقوق مستاجر در چنین شرایطی چیست؟ آیا افزایش اجاره بها از این طریق امکان پذیر است؟ آیا با این روش می توان مستاجر را تخلیه کرد؟
جای سوال است که در صورت فروخته شدن خانه ای با مستاجر چه تحولاتی ممکن است رخ دهد. اخیراً صاحبخانه ها ترجیح می دهند خانه های خود را به دوستان خود بفروشند و مستاجران را از خانه بیرون می گذارند و خانه ها را با قیمت بالاتر اجاره می دهند. وضعیت مستاجر در صورت فروش خانه چگونه است؟ اگر خانه واقعا فروخته شود، آیا شرایط اجاره برای مستاجر تغییر می کند؟
در صورت فروش خانه، مستاجر چگونه تحت تأثیر قرار می گیرد؟
رابطه بین مستاجران و مالکان در حال حاضر تا حد زیادی از طریق قراردادهای اجاره نامه کتبی برقرار شده است. قرارداد اجاره نیز می تواند شفاهی باشد، اما این یک روش ترجیحی است. فروش خانه ای که مستاجر با قرارداد اجاره در آن زندگی می کند برای مستاجر اهمیت چندانی ندارد. فقط مالک در اجاره تغییر می کند. قرارداد اجاره مستاجر به همین ترتیب و با همان شرایط ادامه خواهد داشت. بنابراین، مالک جدید نمی تواند افزایش اجاره بها را از مستاجر مطالبه کند.
همچنین مالک جدید حق تخلیه مستاجر را ندارد. در اینجا یک اجرای استثنای شرطی وجود دارد. اگر مالک جدید ظرف 30 روز از روزی که سند مالکیت خانه را تحویل می گیرد، اخطار کتبی برای مستاجر ارسال کند و آشکار کند که خانه به او، فرزندان یا والدینش نیاز دارد، مستاجر باید خانه را ترک کند. با این حال، این فرآیند به راحتی تکمیل نخواهد شد مگر اینکه مستاجر آن را درخواست کند.
اگر مالک جدید به مستاجر اطلاع دهد که به خانه نیاز دارد و درخواست خروج از خانه را داشته باشد، مستاجر 6 ماه فرصت دارد. در صورتی که در پایان این 6 ماه مستاجر از منزل خارج نشده باشد، موجر با درخواست تخلیه از دادگاه تقاضای تخلیه می کند. این روند دادگاه می تواند برای صاحبخانه بسیار سخت باشد. مستاجر ممکن است در دادگاه استدلال کند که خانه به دلیل تبانی فروخته شده و نیاز واقعی نیست. در این صورت موجر موظف به اثبات بیع واقعی و نیاز به خانه خواهد بود. این دادگاه تقریباً 2 تا 2.5 سال طول خواهد کشید. بنابراین تخلیه مستاجر برای مالک جدید آسان نخواهد بود.