سیستم آموزش و پرورش در ترکیه از مراحل مختلفی تشکیل شده است. برای هر مرد و زن شهروند ترکیه ۱۲ سال آموزش اجباری وجود دارد. در این سیستم برای هر دانش آموزی که تحصیلات خود را به پایان رسانده باشد « دیپلم تحصیلات متوسطه » داده می شود.علاوه بر این، مدارس آموزش ابتدایی در این سیستم بر آموزش حرفه ای دانش آموزان و یا آموزش در زمینه های مورد علاقه و مهارت کودکان متمرکز شده اند.
مراحل نظام آموزشی در سیستم آموزش و پرورش در ترکیه جدید:
-
آموزش پیش دبستانی (مهد کودک – پیش دبستان)
-
دوره ابتدایی
-
دوره راهنمایی
-
آموزش متوسطه (دبیرستان)
-
آموزش عالی (کالج ها و دانشگاه ها)
آموزش پیش دبستانی :
دوره آموزشی است که برای آماده سازی کودک جهت تحصیلات ابتدایی داده می شود و هیچ گونه اجباری در آن وجود ندارد. اما این نوع آموزش از سوی دولت و موسسات خصوصی تشویق می شود.
آموزش در مقطع ابتدایی :
دانش آموزان ۶۶ ماهه و بالای آن برای مدارس ابتدایی ثبت نام خواهند کرد. سن آغاز به تحصیل ۵/۵ سال می باشد. والدین می توانند جهت آگاهی از توانایی فرزندان خود جهت شروع مدرسه، از پزشک در این زمینه گواهی اخذ کنند.
کودکان مناسب برای شروع تحصیل هم می توانند از طریق اینترنت به طور اتوماتیک در نزدیک ترین مدرسه ابتدایی ثبت نام کنند. در ۴ سال نخست (دوره ابتدایی) برنامه درسی سبکتری آموزش داده می شود. نخست وارد برنامه ۳ ماهه آمادگی خواهند شد.
این دانش آموزان از سال دوم درس انگلیسی، از سال چهارم نیز دروس فرهنگ ادیان و اخلاق را به طور اجباری خواهند آموخت. همچنین بیشتر محتوای درسی به صورت بصری و شنیداری تعلیم داده می شود.
آموزش در مقطع راهنمایی :
ثبت نام در این مقطع نیز همانند دوره ابتدایی از طریق اینترنت خواهد بود. در این مرحله طی ۴ سال دوره آموزشی، فرصتی برای آزادی در انتخاب و حق تغییر تصمیم به دانش آموزان به عنوان فردی آزاد مطابق با مفهوم جامعه مدنی و دولت دموکراتیک، داده می شود.
هدف مدارس متوسطه ارائه آموزش برای مهارت های حرفه ای و یا شخصی می باشد. از این رو امکان تدریس دروس انتخابی فراهم گشته است. دروس انتخابی این دوره ارزش های دینی و اخلاقی، دستور زبان، زبان خارجی، حرفه و فن، هنر، ورزش و علوم اجتماعی هستند.
هر دانش آموز درس مورد علاقه در زمینه دلخواهش را به صورت برنامه ای ۸ ساعته در هفته انتخاب خواهد کرد. دانش آموزان و یا والدین حق دارند به غیر از دروس اجباری دوره راهنمایی، دروس انتخابی را بر اساس خواسته شان انتخاب کنند.
آموزش متوسطه (دبیرستان) :
گذر به دبیرستان در پایان سال هشتم؛ یعنی آخر سال چهارم دوره راهنمایی با آزمون TEOG انجام خواهد شد. این آزمون متشکل از دروس آموزشی دوران راهنمایی می باشد. آزمون TEOG که جانشین SBS است، برای نخستین بار در سال ۲۰۱۴ برگزار شد.
TEOG در قالب آزمون های سراسری برگزار می شود. این دوره نیز به مدت ۴ سال دوره آموزشی خواهد بود.
دوره دبیرستان شامل رشته های علوم انسانی، ریاضی، فیزیک، فنی و علوم تجربی است. بعد از اتمام دوره ابتدایی می توان تحصیلات دبیرستان را در رشته های علوم دینی و هنرستان های صنعتی نیز ادامه داد که طول دوره آموزشی در این رشته ها معمولاً دوازده سال است.
در پایان دوره دبیرستان به دانش آموزان مدرک دیپلم اعطا می شود.
تقسیم بندی مدارس در ترکیه به سه صورت می باشد:
مدارس دولتی
مدارس خصوصی
مدارس بین المللی
شرایط ادامه تحصیل پیش از دانشگاه برای دانش آموزان خارجی :
– در ابتدا برای ثبت نام در مدارس انتخابی باید اقدامات صورت گرفته در شهری انجام شود که اولیا در آن شهر اقامت دارند. دانش آموزان همراه با اولیا در شهری می توانند تحصیل کنند که منزل مسکونیشان در آن شهر می باشد.
– برای شروع یا ادامه تحصیل دانش آموز خارجی در ترکیه، اولیا دانش آموز باید دارای یکی از انواع اجازه های اقامتی ترکیه باشند و سپس می توانند برای اجازه اقامت تحصیلی فرزندشان اقدام کنند.
– قبل از ثبت نام باید معادل سازی مقطع تحصیلی دانش آموز انجام شود. سپس امور اقامتی دانش آموز از طریق اداره امنیت پیگیری شود و همچنین باید کد ملی ترکیه برای دانش آموز اخذ گردد. در آخر تشریفات لازم برای ثبت نام در مدرسه انجام می گیرد.
آموزش عالی (کالج ها و دانشگاه ها) :
برای ورود به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور ترکیه داشتن دیپلم دبیرستان و گذراندن آزمون سراسری (کنکور) الزامی است. آزمون سراسری برای متقاضیان خارجی و محلی متفاوت است و برای خارجیان به زبان های ترکی و انگلیسی و برای مردم ترکیه به زبان ترکی برگزار می شود. دروس امتحانی شامل ریاضی، فیزیک، شیمی، معلومات عمومی و هوش است. پذیرش دانشجو در دانشگاهها نیز بر اساس رتبه آنان در آزمون سراسری صورت می گیرد. برای آشنایی بیشتر با دانشگاه های ترکیه و نحوه پذیرش در آن ها مقاله های آنچه باید خارجیان خواستار ادامه تحصیل در ترکیه بدانند و آنچه باید خارجی های خواهان تحصیلات دانشگاهی در ترکیه انجام دهند را مطالعه بفرمایید.
دانشگاه ها در ترکیه دو نوع می باشند:
دانشگاه های دولتی
دانشگاه های خصوصی
ادامه تحصیل در دانشگاه برای دانشجویان خارجی :
– داوطلبان خارجی برای ورود به دانشگاه های ترکیه باید دارای مدرک فارغ التحصیلی از دوره متوسطه باشند و یا دانش آموز سال آخر تلقی شوند.
– داوطلبان ورود به دانشگاه های ترکیه باید تابعیت خارجی داشته و یا در صورت داشتن دو تابعیت می توانند شهروند یکی از کشورهای ترکیه یا جمهوری ترک نشین قبرس باشند.
– افرادی که خارجی بوده ولی به جهت آیین نامه انضباطی از یکی از دانشگاه ها و یا موسسات آموزش عالی اخراج شده اند، نمی توانند به عنوان دانشجوی خارجی و داوطلب ورود به دانشگاه های ترکیه برشمرده شوند.
– تمامی دانشجویان خارجی که مایل به ادامه تحصیل در دانشگاه های ترکیه هستند، باید مدرکی دال بر احاطه و آشنایی به زبان ترکی استانبولی داشته باشند. این مدرک در کنار سایر مدارک در هنگام ثبت نام درخواست میشود.
شتر با شماره ۸۹۳۹-۲۸۸-۰۵۵۲ از طریق واتساپ،تلگرام،ایمو در تماس باشید